keskiviikko 27. maaliskuuta 2019

Endometrioosi eli mikä?


Mitä endometrioosi on?



"Endometrioosi on kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti, jossa kohdun limakalvon (endometrium) kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella esimerkiksi munasarjoihin, munanjohtimiin sekä kohdun, suolen ja virtsarakon pinnoille.
Endometrioosi on yksi yleisimmistä naistentaudeista. Endometrioosia sairastaa jopa 10-15 % hedelmällisessä iässä olevista naisista, eli Suomessa jopa 200 000 naista. 

Endometrioosipesäkkeet käyttäytyvät samantapaisesti kuin kohdun limakalvo. Ne reagoivat kuukautiskierron mukaiseen estrogeenitason nousuun ja laskuun. Estrogeenitason kohotessa pesäkkeet paksuuntuvat ja vatsaontelossa vuotava veri ärsyttää ja tulehduttaa viereisiä kudoksia, jonka seurauksena voi muodostua arpikudosta ja elimiä toisiinsa liimaavia kiinnikkeitä.

Endometrioosi aiheuttaa kroonista kipua, heikentää sitä sairastavan elämänlaatua ja aiheuttaa lapsettomuutta. Endometrioosi on uusiutuva, krooninen sairaus. Lopullista parantavaa hoitoa ei sairauteen ole vielä löytynyt, mutta oireita voidaan hoitaa muun muassa tulehduskipulääkkeillä, hormonilääkkeillä tai leikkauksella."
 endometrioosiyhdistys.fi

http://www.endometrioosiyhdistys.fi/fi/yhdistys
Endometrioosi on sairaus, josta itsekkin kuulin vasta pari vuotta sitten, saadessani oman diagnoosini. Tällä viikolla 25.3.-31.3 on kansainvälinen endometrioosiviikko. Itse haluan kirjoittaa ja jakaa tämän postauksen, sillä kenenkään ei pidä kärsiä yksin.

Joidenkin on vaikea puhua kuukautiskivuista, sillä vieläkin ne on tabu. Mutta toivon että kaikki saavat tietää, ettei kuukautisten aiheuttama kipu ole normaalia. Toki, kipua on monenlaista, mutta se ei saa haitata normaalia elämää. Henkilökohtaisesti ajattelin aikanaan että on ihan normaalia itkeä sikiöasennossa lattialla, aina kerran kuukaudessa.

Mä sain diagnoosin nopeasti. Yleensä se vie kauan, sillä harvoilla lääkäreilläkään on tietoa endometrioosista. Eli kiitos Satakunnan naistenpoliklinikalle, siellä oli erittäin ihania lääkäreitä sekä hoitajia. Seuraavaksi kerron lyhyesti, miten kaikki kävi.

Päädyin 2017 päivystykseen vatsakipujen takia. Aluksi siellä epäiltiin umpisuolta. Tutkimuksissa kuitenkin paljastui munasarjakysta, joka oli puhjennut. Terveyskirjaston sivuilta voi lukea kystista lisää. Pääsin heti seuraavana aamuna kotiin ja sovittiin kontrolli. Joskus kystat häviävät itsestään seuraavien kuukautisten aikana, nyt ei niin käynyt. Muutama käynti lisää ja huomattiin että kystat olivat lisääntyneet, toiseenkin munasarjaan oli ilmestynyt kaksi pienempää. Ensimmäisenä huomattu kysta oli muistaakseni 6cm*4cm. Leikkauksessa poistettiin kystat sekä endometrioosia vatsakalvolta. Leikkaus tapahtui tähystyksellä ja pääsin jo seuraavana päivänä kotiin. Leikkauksesta toipuminen on aina henkilökohtaista, itse taisin olla sairaslomalla pari viikkoa. Kaikki tämä tapahtui alle puolessa vuodessa.

Endometrioosista ei voi parantua eikä siihen ole virallista lääkettä. Hormonaalinen ehkäisy on tärkein endometrioosin kurissa pitämiseksi. Toki, se ei kaikilla auta ja vaaditaan vahvempia hoitoja. Suosittelen lukemaan näistä asioista lisää edometrioosiyhdistyksen sivuilta. Sieltä löytää tarkemmat vastaukset kaikkeen. Tämä kirjoitus on vain mun tarinani  ja tarinoita on kuitenkin satojatuhansia erilaisia.

Toivottavasti tästä tekstistä on hyötyä, vaikka tämä ei kosmetiikkaan mitenkään liity.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hotel & Spa resort Järvisydän 2019

Seuraavat kaksi postausta ei liity kosmetiikkaan, mutta halusin jakaa nämä asiat teidän kanssa silti.  Käytiin viikolla 43 Rantasalmell...